Hur fort går det?

Det brukar finnas både snabba och långsamma cyklister med på varje lopp. Oftast ligger rullsnittet mellan 25 och 35 beroende på grupp. Räkna med 5,15 eller 45 minuter per kontroll beroende på om det är snabbstopp (stämpla och fylla flaskor), snabb ståfika, eller sittande matstopp. Det viktigaste för att komma i mål snabbt är inte att pressa hastigheten utan att minska tiden på kontrollerna.

Vad händer om man har kört för fort?

Har man haft för bråttom ut ifrån start och hållit en snitthastighet som över 34 km/h till första kontrollen så får man vänta tills snitthastigheten har sjunkit till 34 km/h och först då stämpla in.

Hur fort får man cykla?

Brevetloppen är inga tävlingslopp därför finns även mintider. För en vanlig motionär är detta sällan ett problem förutom möjligtvis vid första kontrollen och medvind. Maximalt tillåtna snitthastighet till första kontrollen är 34 km/h.

Vad händer om jag har kört för långsamt?

Missar man tiden in till mål så räknas inte loppet som godkänt och kommer då inte att registreras. Missar man maxtiden till en kontroll och har en godtagbar förklaring så kan loppet bli godkänt såvida man håller maxtiden. Detta kan t.ex. vara att man har hjälpt en kamrat i samband med olycka eller större oförutsett cykelhaveri.

Hur lång tid har man på sig?

Maxtiderna för breveterna är 13,5 h för 20 mil, 20 h för 30 mil, 27 h för 40 mil, 40 h för 60 mil, och 75 h för 100 mil.

Var kan man köra randonneurlopp?

Randolopp arrangeras i hela den civiliserade världen och är ett ypperligt sett att upptäcka underbar vägar världen över. Kalender för loppen hittar du här: http://www.audax-club-parisien.com/EN/323.html

Vad är PBP?

PBP är själva epicentrum av randocyklingen. Om du frågar en gammal randoräv vad PBP är så bör du vara beredd på att svaret kan ta lite tid. Det kommer bli ett svar om att det är något som är så obegripligt stort så att man kan inte ens fatta det när man har varit med om det troligtvis berättat med darr på rösten och tårar i ögonen.

Varför cyklar man långt?

Randocykling handlar mycket om utmaningen att klara av att cykla långt på egen hand. Man får lära sig att kämpa mot trötthet hjärnspöken, mörker,  regn. Det handlar även om att lära känna sig själv och andra. Man hinner känna varandra rätt bra om man tillsammans cyklar med någon i hundra mil.