För de lopp som som tillämpar ebrevet (elektronisk stämpling) bär varje cyklist med sig sin ”egen stämpeldyna” vilket innebär att man stämplar via telefonen. När man är på en kontroll kvitterar man i webb-appen att man är där och telefonens GPS-position kontrolleras mot loppets kontroller.
För lopp som använder stämpelkort (brevet-kort) kan man bifoga ett kvitto från en bankomat eller bensinkvitto från en avbruten tankning. Det duger också att intyga åt varandra att man varit där. Det kan vara bra att ha med sig en penna för detta ändamål.
Har man telefon med sig kan man fotografera sig själv (en selfie helt enkelt) med kontrollplatsen i bakgrunden.
Randonneur Stockholms arrangörer avgör vad som gäller som ”bevis” för ett slutfört lopp. Bryt aldrig ett lopp för att ett fysiskt stämpelkort tappats eller för att telefonen slutat fungera. Improvisera fram de ”bevis” du själv skulle lita på och fullfölj loppet.
Arkiv
Vad gör man på kontrollen?
Stämpla alltid först så att du inte glömmer det. Vanligen försöker man äta något på varje kontroll, fika eller mat efter behov. Tänk på att det går åt mycket energi så snåla inte med energiintaget. Ett annat syfte med kontrollen är att fylla flaskor, kissa, spänna växelvajer och andra saker som känns viktiga. Mycket ska hinnas med så se upp med att inte bli fast på kontrollen för länge. Tänk taktiskt: fyll flaskor och kissa när man väntar på maten.
Stannar man och äter någonstans?
Man äter normalt alltid någonting på varje kontroll som är ett serviceställe (oftast en matbutik, en restaurang eller en bensinmack) och på vissa kontroller brukar vi äta lunch och middag. Se till att få i dig tillräckligt med energi för annars går det långsamt.
Om loppets kontroller inte ligger vid ett serviceställe får varje cyklist eller grupp av cyklister bestämma sig för stopp utefter banan om de behöver proviantera. Kom bara ihåg att man skall ansluta till banan där man lämnade den, även om man redan gjort en ”omväg” som är längre än om man följt banans sträckning.
Finns det någon service på kontrollerna?
Kontrollerna är egentligen bara en ort som man ska stämpla på. Det brukar vara en bensinstation eller restaurang som får hjälpa till med stämpeln. Ingen arrangerad service alltså, men oftast gott om ställen att köpa mat och dryck på.
Genom att elektroniska stämpelkort (ebrevet) börjar införas är det möjligt att lägga rutter (lopp) med kontroller som ligger utefter banan, men där inget serviceställe finns. Arrangörerna lägger inte rutter som innebär att man måste ha med sig mat för hela loppet även om själva kontrollen inte är ett serviceställe.
Hur stämplar man?
Fysiska stämpelkort ska berikas med en stämpel från orten och en notering av klockslag. Det behöver inte vara någon speciell stämpel, funkar bra med tvättomat- eller rikskupongstämpel, ett kvitto eller bara en signatur från någon på orten. Om inget oväntat händer brukar det inte vara några problem att hålla sig inom maxtiden för hela sträckan.
Som man säkert kan förstå är det en del administration för en arrangör att sammanställa resultaten efter målgång utifrån stämpelkort med handskrivna klockslag om det är mer än en handfull startande. Elektroniska stämpelkort underlättar enormt för en arrangör eftersom alla klockslag går direkt från appen till resultatlistan som går till ACP (organisationen bakom PBP). Ganska smidigt!
(Före 2024 fanns maxtider för kontroller även på 600 km och 1000 km, och då behövde man hålla koll på tiderna om man stannade för att sova. Sedan 2024 finns inga maxtider för kontrollerna utefter banan. Det är bra eftersom det främjar säkerhet på vägarna. Man stannar och sover om man behöver. Före 2024 kunde man hamna i tidsnöd i ”mitten” av ett 60-mila-lopp, även om man hade god marginal till maxtiden vid målgång. Det finns medlemmar som kan vittna om att de cyklat trots att de borde ha stannat för att sova och att de gjorde det för att de ville hinna fram till en enskild kontroll inom maxtiden.
Är det risk för att jag behöver köra själv?
Det är inte troligt att du behöver köra själv om du inte vill, men man måste räkna med att det kan hända. Innan första kontrollen är grupperna inte så tydliga och då är det inte säkert att någon stannar. Likaså kan det vara för tungt att vara den svagaste länken. Ibland är det skönast att bara be gruppen köra på och lunka på i egen takt tills bakomvarande grupp kommer ifatt.
Finns det fartgrupper?
Det finns normalt inga arrangerade fartgrupper. Grupperna bildas spontant och det händer ofta att man byter grupp under loppet.
Varför måste jag föranmäla mig?
Det är viktigt att stämpelkorten är korrekt ifyllda. Erfarenheten visar att det är många som lämnar in kort utan namn och adress om vi inte hjälper till med det. Arrangören förbereder etiketter innan loppet för att få en smidig start. Att fylla i alla uppgifter på plats tar för lång tid. Är du osäker på om du ska delta (t.ex. rädd för regn) är det bättre att anmäla sig och inte komma till start än att komma oanmäld.
Med ebrevet (elektroniska stämpelkort via en webb-app) underlättas arrangörens arbete mycket. Det skapar också en ökad säkerhet för en cyklist som är på väg till startplatsen, men blir försenad till start. I stället för att jäkta till start kan en cyklist starta upp till en timme efter officiell starttid. Webb-appen räknar på faktiskt starttid (när cyklisten sätter igång loppet i webb-appen).